Charlotte Thorup keramiker

 

Hvorfor Bornholm?

Jeg havde søgt om optagelse på Danmarks Designskole af to omgange, og begge gange fået afslag. Jeg overvejede derefter at søge til udlandet, og besøgte adskillige skoler i England. Undervejs havde jeg kontakt med min gamle højskolelærer på Bornholm, som arbejdede på idéen om at lave en Glas- og keramikskole på Bornholm. Jeg befandt mig i New Zealand da jeg blev kontaktet af ham, med meddelelsen om, at nu var skolen en realitet, og han opfordrede mig til at søge ind.

Med en mappe lavet i New Zealand kom jeg til optagelsesprøven, og blev senere optaget. Ellers var jeg nok blevet i New Zealand. Men jeg vidste med det samme, da jeg var tilbage på Bornholm at her ville jeg rigtig gerne være de næste 3 år. Jeg elsker havet, klipperne, roen og naturen her. Og ikke mindst har jeg altid været fascineret af havets horisont som er speciel høj herovre.

Efter uddannelsen tog jeg ud på eventyr, Australien og Japan, men endte med at vende tilbage til øen efter et års tid. Der var et par år med overvejelser om hvad og hvor jeg ville hen med mit liv som keramiker. Men en dag mødte jeg min nuværende kæreste og brikkerne faldt på plads. Nu bor vi i Svaneke, og

jeg har mit eget værksted på den anden side af gaden overfor boligen.

 

Thorup_3 1

Thorup_web___KARSTENSENFOTOGRAFI_198 3

Hvornår er du mest kreativ?

Når jeg starter tidligt om morgenen med en gåtur og en god morgenmad. Ingen tjek af mails eller mobiltelefon, men direkte over på værkstedet. Det som om at jeg kan bevare tilstanden fra søvnens ro og mit eget rum, og er derved i kontakt med en god kreativitet. Følelsen af frihed, ingen aftaler eller gøremål. Så er jeg rolig, koncentreret og effektiv frem til frokost. Det er de bedste timer. Men mange kreative idéer opstår også tit når jeg er ude at gå, løbe eller cykle. De dukker simpelthen op som billeder, inspireret af om jeg befinder mig i naturen, i byen eller på stranden.

 

KARSTENSENFOTOGRAFI_030 1Thorup_86

 

Hvilken betydning har dit arbejdsrum for dig?

Det betyder meget at her er rart, lyst og varmt. Jeg har arbejdet på adskillige værksteder hvor der var mørkt og koldt, som kan virke ret så hindrende i den kreative proces. Min kæreste og jeg har selv bygget mit værksted, og her er virkelig kælet for detaljerne.

Værkstedet har et godt indeklima skabt af bæredygtige materialer blandet med genbrug. Her er hyggeligt og dejligt at være. Jeg er omgivet af et inspirerende miljø i form af keramik, farver, skitser og genstande som er opbygget gennem årene. Jeg føler mig altid budt varmt velkommen når jeg træder indenfor.

 

Thorup_5 2KARSTENSENFOTOGRAFI_159

Hvor kommer din inspiration fra?

Gentagelser har været min følgesvend i en del år, og jeg er stadig fascineret af det. Jeg laver for det meste vægobjekter, da jeg synes keramikken får en interessant vinkel og betydning når det hænger.

Jeg bliver meget inspireret at bygninger, konstruktioner, mønstre, dimensioner, vinkler og balanceforhold mellem disse.

 

Thorup_6

Har du et drømmeprojekt? 

Ja, faktisk to, har nu haft mit eget værksted i 10 år, og savner kollegaer i hverdagen. Det at møde ind et sted og sige hej. Tage en kop te/kaffe, spise frokost sammen eller kunne vende et problem/spørgsmål i sit kreative arbejde. Så jeg drømmer om at være i et kreativt arbejdsmiljø, hvor vi hver især har vores eget arbejdsrum med muligheden for at kunne lukke døren. Denne kreative værkstedsbygning skulle også rumme ledige pladser, så kunstnere udefra kunne komme på arbejdsophold. At opbygge og lave et fantastisk kreativt multihus. Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at være med til at starte. Det mangler vi på Bornholm.

Andet drømmeprojekt er at komme til at arbejde med udsmykning i byrum, havnefronter og lign. At udføre mine idéer i andre materialer så som beton, træ eller andet der kan komme op i størrelse.

Dette kunne føre til et samarbejde med arkitekter. Jeg får rigtig god respons og rosende ord fra arkitekter der besøger mig på værkstedet. De finder mit formsprog genkendeligt og spændende. Jeg tænker at en del af mine keramiske værker på en eller anden måde kunne hjælpe og inspirere dem.

Charlotte Thorup